banner-home3.jpg
DATA TECHNOLOGIES
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Το Facebook έχει αφαιρέσει 652 ψεύτικους λογαριασμούς και σελίδες

Το Facebook έχει αφαιρέσει 652 ψεύτικους λογαριασμούς και σελίδες

Το Facebook έχει αφαιρέσει 652 ψεύτικους λογαριασμούς και σελίδες με δεσμούς με τη Ρωσία και το Ιράν που προσπαθούν να ασκήσουν πολιτική επιρροή στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική. Οι λογαριασμοί και οι σελίδες χωρίστηκαν μεταξύ τεσσάρων ξεχωριστών καμπανιών, τρεις εκ των οποίων προέρχονταν από το Ιράν, της «συντονισμένης μη αυθεντικής συμπεριφοράς», που αποκαλύφθηκε σήμερα από το κοινωνικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg “Η ασφάλεια δεν είναι κάτι που θα λύσετε ποτέ. Πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς.”

Η πρώτη εκστρατεία περιελάβανε ένα δίκτυο σελίδων Facebook και λογαριασμών σε άλλες πλατφόρμες με το Λογότυπο  “Liberty Front Press” που τοποθετήθηκαν ως ανεξάρτητες αλλά ανακαλύφθηκαν ότι έχουν δεσμούς με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι 74 σελίδες, 70 λογαριασμοί, τρεις ομάδες στο Facebook και 76 λογαριασμοί Instagram – μερικοί που χρονολογούνται από το 2013 εως και σήμερα παρουσίασαν πολιτικό περιεχόμενο με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική. Οι σελίδες είχαν συνολικά περίπου 155.000 οπαδούς. Η ίδια ομάδα δαπάνησε περισσότερα από 6.000 δολάρια για τις διαφημίσεις Facebook και Instagram που πληρώθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ, η τελευταία που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018.

Η εταιρεία FireEye, η οποία εντόπισε για πρώτη φορά την εκστρατεία και την επισήμανε στο Facebook, δήλωσε ότι η πρόθεση πίσω από τη δραστηριότητα φαίνεται να είναι η «προώθηση των ιρανικών πολιτικών συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων των αντι-Σαουδικών, αντι-Ισραηλινών και φιλοπαλαιστινίων θεμάτων, καθώς και να προωθήσει τη στήριξη συγκεκριμένων αμερικανικών πολιτικών ευνοϊκών για το Ιράν, όπως η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ». Υπήρξαν επίσης σημαντικά μηνύματα κατά του Trump και η δημιουργία λογαριασμών μαριονέτας κάλτσας που μεταμφιέζονται ως φιλελεύθεροι Αμερικανοί.

Το FireEye σημείωσε ότι η δραστηριότητα δεν φαίνεται να έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επηρεάσει τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές ως το περιεχόμενο που επεκτείνεται πέρα ​​από το αμερικανικό κοινό και την πολιτική. Η δεύτερη εκστρατεία συνδέθηκε με την πρώτη και περιελάμβανε 12 σελίδες και 66 λογαριασμούς στο Facebook και εννέα στο Instagram. Οι μη νόμιμοι λογαριασμοί εμφανίζονται ως ειδησεογραφικοί οργανισμοί και ασχολούνται με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της προσπάθειας να σπάσουν τους λογαριασμούς και να εξαπλωθούν κακόβουλα προγράμματα.

Η τρίτη ιρανική εκστρατεία περιελάμβανε 168 σελίδες, 140 λογαριασμούς στο Facebook και 31 στο Instagram. Συνολικά φιλοξένησαν 25 εκδηλώσεις και περίπου 813.000 χρήστες του Facebook ακολούθησαν τουλάχιστον μία από τις σελίδες. Το Facebook δήλωσε ότι η καμπάνια μοιράστηκε ως επί το πλείστον περιεχόμενο για την πολιτική της Μέσης Ανατολής στα αραβικά και τα φάρσα, αλλά μοιράστηκε επίσης περιεχόμενο για την πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Αυτή η ομάδα λογαριασμών δαπάνησε περισσότερα από 6.000 δολάρια σε διαφημίσεις που πληρώθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ, σε Τουρκικές λίρες και ινδικές ρουπίες μεταξύ Ιουλίου 2012 και Απριλίου 2018.

Το Facebook ήταν ασαφές για την τέταρτη και τελική εκστρατεία, μια συλλογή σελίδων, ομάδων και λογαριασμών που συνδέονται με τις ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών – χωρίς συνδέσμους με τις ιρανικές επιχειρήσεις.

Σε αυτές συμπεριλήφθηκαν μερικοί από τους ίδιους κακούς ηθοποιοί που απομακρύνθηκαν πριν από τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, αλλά το επίκεντρο της πρόσφατης δραστηριότητάς τους ήταν η διάδοση μηνυμάτων υπέρ της Ρωσίας σχετικά με τη Συρία και την Ουκρανία. “Μέχρι σήμερα, δεν βρήκαμε δραστηριότητα από αυτούς τους λογαριασμούς με στόχο τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Nathaniel Gleicher, επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Το Facebook δεν θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση του ιρανικού και του ρωσικού περιεχομένου, αλλά δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. “Αυτές οι έρευνες είναι σε εξέλιξη – και δεδομένης της ευαισθησίας δεν μοιραζόμαστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό που καταργήσαμε”, ανέφερε ο Gleicher. Η σημερινή ανακοίνωση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα, αφού το κοινωνικό δίκτυο διαγράψει 32 σελίδες και λογαριασμούς που προσπαθούν να επηρεάσουν τις μεσοπρόθεσμες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι λογαριασμοί προκάλεσαν αμερικανικές πολιτικές θέσεις και οργανωμένες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας εναντίον ενός ράλλυ “Unite the Right” στην Ουάσινγκτον. Το Facebook δεν μπόρεσε να αποδώσει οριστικά την εκστρατεία στη Ρωσία, αλλά δήλωσε ότι οι λογαριασμοί έδειξαν “παρόμοια δραστηριότητα” και συνδέσεις με άλλους λογαριασμούς που σχετίζονται με τον Οργανισμό Έρευνας Internet του Κρεμλίνου.

Related Articles