ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Αναβάθμιση στον επιταχυντή σωματιδίων του CERN

Μια τεράστια αναβάθμιση ξεκίνησε την Παρασκευή για τον ποιο δυνατό πρωτονιακό επιταχυντή – συγκρουστή για να αυξήσουν τον αριθμό των συγκρούσεων σωματιδίων μέσα στον LHC.
Σύμφωνα με το CERN “Μέχρι το 2026 αυτή η αναβάθμιση θα βελτιώσει την απόδοση του LHCμε την αύξηση του αριθμού των συγκρούσεων σε μεγάλα πειράματα και αυξήσει την πιθανότητα για την ανακάλυψη νέων φυσικών φαινομένων”.Αυτό γίνεται για να δεκαπλασιαστεί η ποσότητα των δεδομένων που μπορεί να γίνουν αντιληπτά από τον LHC ο οποίος είναι τοποθετημένος σε μια δακτυλιοειδής σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων, που κατασκευάστηκε σε πάνω από 100 μέτρα κάτω από την γη που διασχίζει τα σύνορα της Ελβετίας και της Γαλλίας.
Ο ισχυρός επιταχυντής, ο οποίος άρχισε να λειτουργεί το 2010, επιταχυντή και συγκρούει πρωτόνια υψηλής ενέργειας μεταξύ τους κοντά στην ταχύτητα του φωτός.
Αυτές οι συγκρούσεις δημιουργούν νέα σωματίδια δίνοντας στους φυσικούς μια άνευ προηγουμένου ματιά στους νόμους της φύσης με την ελπίδα να κατανοήσουν καλύτερα τα σωματίδια και την ύλη.
Μέχρι στιγμής, ο LHC κατάφερε να παράγει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις ανά δευτερόλεπτο, αλλά η λεγόμενη αναβάθμιση υψηλής φωτεινότητας θα του επιτρέψει να αυξήσει τον ρυθμό σύγκρουσης, επιτρέποντας έτσι τη συσσώρευση 10 φορές περισσότερων δεδομένων μεταξύ 2026 και 2036.
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του CERN “Ο LHC υψηλής φωτεινότητας θα επεκτείνει την εμβέλεια του LHC πέρα από την αρχική του αποστολή, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για ανακάλυψη, μέτρηση των ιδιοτήτων σωματιδίων όπως το HiggsBoson με μεγαλύτερη ακρίβεια και διερεύνηση των θεμελιωδών συστατικών του σύμπαντος σε βάθος”.
Το 2012, ο LHC χρησιμοποιήθηκε για να αποδείξει την ύπαρξη του σωματιδίου του HiggsBoson ή αλλιώς σωματίδιο του θεού το οποίο επίσης επέτρεψε στους επιστήμονες να σημειώσουν μεγάλη πρόοδο στην κατανόηση του πώς τα σωματίδια αποκτούν μάζα.
Ένα χρόνο αργότερα, δύο από τους επιστήμονες που είχαν θεωρήσει την ύπαρξη σωματιδίων σχεδόν πέντε δεκαετίες νωρίτερα, κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψή του.
Στις εργασίες από το 2011, η αναβάθμιση θα επιτρέψει στο LHC να αρχίσει να παράγει δεδομένα σε κατάσταση υψηλής φωτεινότητας από το 2026.
Το έργο θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας κατά μήκος 1,2 χιλιομέτρων από το μηχάνημα, όπως μαγνήτες, κολχνόμετρα και κοιλότητες ραδιοσυχνοτήτων.
Θα δούμε επίσης την κατασκευή νέων κτιρίων, φρεατίων, σπηλαίων και υπόγειων στοών, καθώς και σήραγγες και αίθουσες για τη στέγαση του νέου κρυογενικού εξοπλισμού, καθώς και τροφοδοτικά και συστήματα ψύξης και εξαερισμού.

Author

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΑΛΤΑΚΗΣ

WEB DESIGNER - DEVELOPER - PROGRAMMER