ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Η Microsoft σιωπηλά σταματάει τις ενημερώσεις ασφαλείας σε παλιούς υπολογιστές με Windows 7

Η Microsoft μειώνει την υποστήριξη των Windows 7 για μερικούς παλαιότερους επεξεργαστές χωρίς προειδοποίηση
Τα Windows 7 της Microsoft παραμένουν ως ένα από τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα (OS) παγκοσμίως. Επί του παρόντος, το λογισμικό τρέχει σε εκτεταμένη υποστήριξη από τη Microsoft, καθώς η κύρια υποστήριξη αποσύρθηκε από τον κολοσσό του Redmond πριν από μερικά χρόνια. Από τώρα, λαμβάνει μόνο σημαντικές διορθώσεις σφαλμάτων και ενημερώσεις ασφαλείας. Η Microsoft πρόκειται να τερματίσει επίσημα την υποστήριξή της στα Windows 7 στις 14 Ιανουαρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν περισσότερες ενημερώσεις ασφαλείας, ενημερώσεις προϊόντων ή τεχνική υποστήριξη από τη Microsoft.
Ωστόσο, έχει αναφερθεί ότι η Microsoft αποσύρει σιωπηρά την τεχνολογική της υποστήριξη για τα Windows 7 σε παλαιότερους υπολογιστές της Intel παρά την υπόσχεση της εταιρείας να υποστηρίζει μέχρι το 2020. Για παράδειγμα, όσοι διαθέτουν ένα Pentium III δεν θα είναι πλέον σε θέση να εγκαταστήσουν Win7 Monthly Rollups Ενημερώσεις μόνο για την ασφάλεια. Αυτό συνδέεται με ένα σφάλμα που προφανώς αγνοεί ο Redmond, οδηγώντας ορισμένους να πιστεύουν ότι η Microsoft σκοτώνει τα Windows 7.
Μέχρι την 15η Ιουνίου, η Microsoft υποσχέθηκε ότι θα διορθώσει το σφάλμα που εμπόδισε την εγκατάσταση ενημερώσεων Win7 Monthly Rollups και μόνο για την ασφάλεια σε παλαιότερες μηχανές προ-SSE2 (Streaming SIMD Extensions 2). Για όσους δεν γνωρίζουν, το SSE2 είναι τα σύνολα οδηγιών SIMD (Streaming Single Instructions Multiple Data) που εισήγαγε η Intel με το Pentium 4 και την AMD με τους επεξεργαστές Athlon 64. Κάποια στιγμή στις 15 Ιουνίου ή μετά, η Microsoft κατάργησε τον προ-SSE2 πληθυσμό, χωρίς προειδοποίηση ή εξήγηση, και άλλαξε αναδρομικά την τεκμηρίωση για να καλύψει τα ίχνη της.
Όλα ξεκίνησαν από την αναβάθμιση του Μάρτιου 2018 για τα Windows 7 οποία περιέλαβε αυτήν την προειδοποίηση “Γνωστά ζητήματα”:
Παρουσιάζεται σφάλμα διακοπής σε υπολογιστές που δεν υποστηρίζουν επεκτάσεις 2 (SSE2) πολλαπλών δεδομένων ροής (SIMD).
Η Microsoft τότε αποδέχτηκε το error και είχε πεί «η Microsoft επεξεργάζεται μια λύση για το πρόβλημα και θα παρέχει μια ενημέρωση σε μια επερχόμενη έκδοση”. Ωστόσο, οι χρήστες αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα στην ενημερωμένη έκδοση μόνο για τον Μάρτιο καθώς και για τα δύο τις μηνιαίες συλλογές και τις ενημερωμένες εκδόσεις ασφαλείας μόνο για τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2018. Ακόμη και τα επόμενα update  KB4284826 και το KB4284867 πριν από την 15η Ιουνίου περιελάμβανε την παλαιά λέξη «Η Microsoft επεξεργάζεται ένα ψήφισμα και θα παράσχει ενημέρωση σε μια επερχόμενη έκδοση.»
Η Redmond συνεχίζει να τροποποιεί τόσο τη μηνιαία ανανέωση όσο και την ενημερωμένη έκδοση μόνο για την ασφάλεια, όπως καταδεικνύεται στο KB4088875, το οποίο λέει:
Αναβαθμίστε τα μηχανήματά σας με επεξεργαστή που υποστηρίζει SSE2 ή virtualize τα μηχανήματα.
Με άλλα λόγια, σημαίνει ότι η Microsoft δεν πρόκειται να διορθώσει το πρόβλημα μέσω patch που έρχεται μέσω του Windows Update.
Αυτή η κίνηση από τη Microsoft θα μπορούσε να αφήσει τους χρήστες Windows 7 να καπνίζουν λαμβάνοντας υπόψη ότι η εταιρεία είχε υποσχεθεί να υποστηρίξει τα Windows 7 μέχρι το 2020. Εάν είστε ένας από εκείνους που εξακολουθεί να τρέχει ένα υλικό Pentium III, τότε ίσως είναι καιρός να αναβαθμίσετε το μηχάνημά σας ή αγοράστε ένα νέο.

Author

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΑΛΤΑΚΗΣ

WEB DESIGNER - DEVELOPER - PROGRAMMER