ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Ο ποιο δυνατός υπολογιστής του κόσμου

Ο Summit είναι ο νέος υπερυπολογιστής ικανός να κάνει 200 ​​εκατομμύρια δισεκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Είναι η πρώτη φορά που ένας υπολογιστής από την Αμερική μπαίνει στην λίστα με τους ποιο ισχυρούς υπολογιστές.
Οι προδιαγραφές για αυτό το μηχάνημα αψηφούν την λογική. Κατασκευασμένο από την IBM και το Nvidia για το Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, η Summit είναι μια μηχανή 200 petaflop, που σημαίνει ότι μπορεί να εκτελέσει 20 τετρακύλινδρους υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.Αυτό είναι περίπου ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από έναν laptop. Όπως το έθεσαν οι New York Times, ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν 63 δισεκατομμύρια χρόνια για να κάνει ό, τι μπορεί να κάνει ο υπολογιστής σε ένα δευτερόλεπτο. Οπως δήλωσε η MIT Technology Review, “όλοι στη Γη θα πρέπει να κάνουν έναν υπολογισμό κάθε δευτερόλεπτο κάθε μέρα για 305 ημέρες για να χτυπήσουν αυτό που μπορεί να κάνει η νέα μηχανή με την αναλαμπή ενός ματιού”.
Το μηχάνημα, με τους 4.608 servers, 9.216 chop επερξεγασίας και 27.648 επεξεργαστές γραφικών, ζυγίζει 340 τόνους. Το σύστημα στεγάζεται σε ένα δωμάτιο 9.250 τετραγωνικών ποδιών στο γυμναστήριο του Oak Ridge National Laboratory στο Τενεσί. Για να διατηρήσετε τη μηχανή κρύα, αντλούνται 4,000 γαλόνια νερού μέσω του συστήματος. Τα 13 μεγαβάτ ενέργειας που απαιτούνται για την εξουσία αυτού του μεγαθήρου θα μπορούσαν να φωτίσουν πάνω από 8.000 αμερικανικά σπίτια.
Ο Summit είναι τώρα ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στον κόσμο και είναι 60% ταχύτερος από τον προκάτοχο του της Κίνας. Είναι η πρώτη φορά από το 2013 που ένας Αμερικανικός υπολογιστής έχει κρατήσει τον τίτλο, δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τον κύριο ανταγωνιστή τους στην περιοχή αυτή, την Κίνα. Ο Summit είναι οκτώ φορές ισχυρότερη από τον Τίταν, το άλλο κορυφαίο σύστημα της Αμερικής.
Όπως εξηγεί το MIT Technology Review, η Summit είναι ο πρώτος υπερυπολογιστής ειδικά σχεδιασμένος για να χειρίζεται εφαρμογές που σχετίζονται με το AI, όπως η εκμάθηση μηχανών και τα νευρωνικά δίκτυα. Τα χιλιάδες τσιπ βελτιστοποιημένων με AI, τα οποία παράγονται από τη Nvidia και την IBM, επιτρέπουν στο μηχάνημα να χτυπάει από τις τρομακτικές ποσότητες δεδομένων σε αναζήτηση μορφών που δεν είναι αποδεκτές στον άνθρωπο. Όπως αναφέρεται σε μια έκδοση Energy.gov, ” ο υπολογιστής θα επιτρέψει επιστημονικές ανακαλύψεις που ήταν προηγουμένως ανέφικτες ή αδύνατες”.
Η Summit και οι μηχανές όπως αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους εφαρμογές βαριάς επεξεργασίας, όπως σχεδιασμός νέων αεροσκαφών, μοντελοποίηση κλίματος, προσομοίωση πυρηνικών εκρήξεων, δημιουργία νέων υλικών και εύρεση αιτίων ασθενειών. Πράγματι, το δυναμικό της να βοηθήσει με την ανακάλυψη φαρμάκων είναι τεράστιο. Η διάσκεψη κορυφής, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κυνηγήσει τις σχέσεις μεταξύ εκατομμυρίων γονιδίων και καρκίνου. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με ιατρική ακρίβεια, στην οποία τα φάρμακα και οι θεραπείες είναι προσαρμοσμένες σε μεμονωμένους ασθενείς.
Από εδώ, μπορούμε να προσβλέπουμε στην επόμενη γενιά υπολογιστών, τους λεγόμενους “exascale” υπολογιστές που μπορούν να εκτελέσουν έναν υπολογισμό ανά δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια (ή ένα quintillion). Και ίσως να μην χρειαστεί να περιμένουμε πολύς καιρός: Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να φτάσουν στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Author

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΑΛΤΑΚΗΣ

WEB DESIGNER - DEVELOPER - PROGRAMMER