ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

Παρουσιάστηκε επίσημα το νέο Πρωτόκολλο ασφαλείας WPA3 για τα Ασύρματα Δίκτυα

Τον Ιανουάριο του 2018, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Wi-Fi Alliance, ο οποίος πιστοποιεί πρότυπα δικτύωσης Wi-Fi, ανακοίνωσε το νέο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης WPA3 (Wi-Fi Protected Access III) για ασφαλή δίκτυα Wi-Fi. Τώρα, σχεδόν έξι μήνες αργότερα, η Wi-Fi Alliance παρουσίασε επίσημα το πρότυπο ασφαλείας WPA3 για προσωπικά και επιχειρηματικά δίκτυα.Το WPA3 θα αντικαταστήσει το προηγούμενο πρωτόκολλο ασφαλείας WPA2 που είναι ενσωματωμένο για την προστασία σχεδόν όλων των ασύρματων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των τηλεφώνων, των φορητών υπολογιστών και του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT). Αυτό το νέο πρωτόκολλο είναι η πρώτη ενημέρωση από το 2004, η οποία είναι όταν εισήχθη το WPA2.
Σύμφωνα με το Wi-Fi Alliance, το WPA3 προσθέτει πολλές νέες δυνατότητες για την ενίσχυση του WPA2, καθιστώντας την ασφάλεια Wi-Fi απλούστερη, προσφέροντας πιο ισχυρό έλεγχο ταυτότητας και αυξημένη κρυπτογραφική ισχύ, που θα δυσκολεύουν τους χάκερ να χακάρουν ή να κατασκοπεύσουν το ασύρματο δίκτυο.
Σύμφωνα με τον Edgar Figueroa, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Wi-Fi Alliance
«Το Wi-Fi® είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές επιτυχίες της εποχής μας. Το Wi-Fi είναι συνώνυμο της σύνδεσης στο Διαδίκτυο, αλλά ο ευρύτερος ρόλος του σε βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο συχνά υποεκτιμάται. Το μη εξουσιοδοτημένο φάσμα αποτελεί βασικό συστατικό της δυνατότητας του Wi-Fi να παρέχει εφαρμογές και ακόμη και να δημιουργεί εντελώς νέα επιχειρηματικά μοντέλα που ενισχύουν την καθημερινή παραγωγικότητα και καινοτομία ενώ παράλληλα συμβάλλουν ουσιαστικά στην κοινωνία μας»
Το WPA3 βασίζεται στο πρότυπο WPA2 και μπορεί να είναι συμβατό με τις συσκευές που υποστηρίζονται από το WPA2 ωστόσο απαγορεύει τα ξεπερασμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Επιπλέον, όλα τα δίκτυα WPA3 απαιτούν τη χρήση προστατευμένων πλαισίων διαχείρισης (PMF). Με βάση την προσωπική / επιχειρηματική υλοποίηση, οι βασικές δυνατότητες του WPA3 είναι οι εξής:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ
Πιο ανθεκτικός έλεγχος ταυτότητας με βάση τον κωδικό πρόσβασης ακόμη και όταν οι χρήστες επιλέγουν κωδικούς πρόσβασης που δεν ανταποκρίνονται στις συνηθισμένες συστάσεις περί πολυπλοκότητας. Το WPA3 αξιοποιεί ταυτόχρονα τον έλεγχο ταυτότητας ισότιμων (SAE), ένα ασφαλές πρωτόκολλο δημιουργίας κλειδιών μεταξύ συσκευών, το οποίο προστατεύει τους χρήστες από τις “επιθέσεις λεξικού” χωρίς σύνδεση και παρέχει πιο ισχυρή πιστοποίηση βάσει κωδικού πρόσβασης. Επιτρέπει επίσης στους χρήστες να επιλέγουν κωδικούς πρόσβασης που είναι ευκολότερο να θυμηθούν.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ
Το WPA3 εισάγει μια σουίτα ασφαλείας 192-bit που ευθυγραμμίζεται με την σουίτα CNSA (Commercial National Algorithm). Η Wi-Fi Alliance αναφέρεται σε “πρόσθετες προστασίες για δίκτυα που μεταδίδουν ευαίσθητα δεδομένα, όπως κυβερνητικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.” Αυτή η σουίτα ασφαλείας “εξασφαλίζει συνεπή σύνδεση κρυπτογραφικών εργαλείων που αναπτύσσονται σε δίκτυα WPA3”.

Ο Figueroa πρόσθεσε ότι
«Το WPA3 αναλαμβάνει το προβάδισμα για την παροχή της ισχυρότερης προστασίας του κλάδου στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο ασφαλείας Το WPA3 συνεχίζει την εξέλιξη της ασφάλειας Wi-Fi και διατηρεί την υπόσχεση επωνυμίας της Wi-Fi Protected Access.»
Η Wi-Fi Alliance έχει επίσης εισαγάγει μια νέα, προαιρετική λειτουργία Wi-Fi που ονομάζεται Easy Connect, η οποία διευκολύνει τη σύνδεση έξυπνων οικιακών συσκευών όπως έξυπνα ηχεία με τους εικονικούς βοηθούς στο Router, με περιορισμένες ή καθόλου διασυνδέσεις οθόνης διατηρώντας παράλληλα υψηλή ασφάλεια πρότυπα. Χρησιμοποιεί έναν κώδικα QR για να ρυθμίσει γρήγορα και να συνδέσει τέτοιες συσκευές σε ένα δίκτυο. Επιπλέον, το Wi-Fi Certified Enhanced Open παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες προστασίας δεδομένων, διατηρώντας παράλληλα την ευκολία και την ευκολία χρήσης ανοιχτών δικτύων. Προορίζεται για χρήση από καταστήματα καφέ ή σε διαδικτυακές πύλες επισκεπτών που χρησιμοποιούνται από χώρους όπως αεροδρόμια, ξενοδοχεία και αθλητικά γήπεδα. Παρόλο που η Wi-Fi Alliance κυκλοφορεί σήμερα το νέο πρωτόκολλο (26 Ιουνίου), δεν αναμένεται να φτάσει σε τέτοιες συσκευές WPA3 που έχουν πιστοποιηθεί με Wi-Fi μέχρι το επόμενο έτος ούτως ή άλλως.

Author

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΑΛΤΑΚΗΣ

WEB DESIGNER - DEVELOPER - PROGRAMMER