Πλοήγηση με φωνή στον νέο Mozilla Firefox
Ο Google Chrome αναμφίβολα είναι το πρόγραμμα περιήγησης που ξέρουν και χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες του Internet, ωστόσο οι μεγάλοι ανταγωνιστές του όπως ο Mozilla Firefox και ο Safari της Apple προσπαθούν να ανταγωνιστούν και να εξελιχθούν συνεχώς με σκοπό να πιάσουν τον ανταγωνιστή και κυρίαρχο της αγοράς.
Ο Firefox πρόσφατα κυκλοφόρησε την νέα του έκδοση Quantumκαι μπήκε πάλι γερά στο παιχνίδι των Browsers. Η νέα έκδοση του Firefox φορτώνει τις σελίδες ποιο γρήγορα από τον Chrome, καταναλώνει μικρότερο όγκο μνήμης και έχει ταχύτερες ταχύτητες λήψεις.
Βέβαια οMozilla προσπαθεί να βελτιώνει συνέχεια τον Firefox Quantum και αναμένονται περισσότερες αλλαγές και βελτιώσεις στις μελλοντικές ενημερώσεις.
Τώρα, η Mozilla εργάζεται στην ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος περιήγησης φωνητικού ελέγχου που ονομάζεται ‘Scout’, όπου χρησιμοποιεί φωνητικές εντολές αντί για το παραδοσιακό ποντίκι, τα πληκτρολόγια και ακόμη και τις εισόδους κινητής αφής.
“Με την εφαρμογή Scout, αρχίζουμε να διερευνάμε την περιήγηση και την κατανάλωση περιεχομένου με φωνή”, δήλωσε η Mozilla αυτή την εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο στο συνέδριο AllHands. “Σε αυτή την συνάντηση θα συζητηθούν θέματα όπως την αρχιτεκτονική και τα βασικά συστατικά που απαιτούνται για μια φωνητική πλατφόρμα, τις απαιτούμενες δυνατότητες αυτών των συνιστωσών και τις προκλήσεις της εργασίας με τους περιορισμούς και τα όρια των υφιστάμενων πλατφόρμων”.
Το νέο πρόγραμμα περιήγησης θα χρησιμοποιήσει τις φωνητικές εντολές για να ανοίξει όχι μόνο τη ζητούμενη σελίδα, αλλά και να μετακινηθεί σελίδες και να διαβάσει τις σελίδες στο χρήστη, θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με προβλήματα όρασης χρησιμοποιώντας τη φωνή τους για να πραγματοποιήσουν αναζήτηση στον ιστό και όσους δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους.
Προς το παρόν, οι λεπτομέρειες του σχεδίου είναι λιγοστές, καθώς βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.
“Χρησιμοποιούμε το εσωτερικό μας συνέδριο AllHands για να συναντηθούμε ώστε να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε για το μέλλον. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για τα αρχικά έργα και τις πρωτοβουλίες που διερευνάμε σε αυτό το συνέδριο. Ανυπομονούμε να συζητήσουμε δημοσίως αυτές τις προσπάθειες όταν αυτές ανατηχθούν περαιτέρω », δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Mozilla στην CNet, ο οποίος πρώτα είδε το έργο.
Επί του παρόντος, το Google Chrome κατέχει το 58% του μεριδίου αγοράς των προγραμμάτων περιήγησης σε όλο τον κόσμο, ενώ το Mozilla Firefox αγωνίζεται στο 5%, σύμφωνα με το StatCounter.