ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΕΑ

WORDPRES.COM Ή WORDPRESS.ORG

Το WordPress είναι μια πλατφόρμα δημοσίευσης που ο καθένας μπορεί εύκολα να κατασκευάσει εκατομμύρια πανίσχυρες ιστοσελίδες.

Αυτό μπορούμε να το κάνουμε με δύο τρόπους το πλήρες φιλοξενούμενο WordPress.com και την έκδοση του WordPress.org που διατίθεται δωρεάν και μπορούμε να την κατεβάσουμε και να την βάλουμε σε δικό μας χώρο.

Διαφορές μεταξύ WordPress.com και WordPress.org

WordPress.com

WordPress.org

Εστιάζουμε μόνο στο να είναι όμορφο το περιεχόμενο μας και αφήνουμε το WordPress να κάνει τα υπόλοιπα.

Να «βρωμίσουμε» τα χέρια μας και να φιλοξενήσουμε το WordPress μόνοι μας.

Η υψηλή προστασία και τα backups συμπεριλαμβάνονται. Μπορούμε επίσης να αναβαθμίσουμε τον λογαριασμό μας και να συνδέσουμε την σελίδα μας με ένα καινούργιο ή υπάρχον domain.    

Θα πρέπει να βρούμε χώρο  (hosting) μόνοι μας και να κρατάμε εμείς backups και να κάνουμε την συντήρηση μόνοι μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε το vaultpress για backups και ασφάλεια.

Μπορούμε να διαλέξουμε από χιλιάδες θέματα και να τα παραμετροποιήσουμε

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε όποιο θέμα θέλουμε αλλά και να παραμετροποιήσουμε την php και την css.

Ενσωματώστε τον ιστότοπό σας με το Facebook, το Twitter, το Tumblr και άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Μπορούμε να εγκαταστήσουμε ένα πρόσθετο σαν το Jetpack για να ενεργοποιήσουμε δυνατότητα διαμοιρασμού στα κοινωνικά δίκτυα.

Δημοφιλείς λειτουργίες όπως διαμοιρασμός άρθρων, στατιστικά, σχόλια και δημοσκοπήσεις συμπεριλαμβάνονται. Δεν χρειάζεται να εγκαταστήσουμε έξτρα πρόσθετο. 

Θα πρέπει να εγκαταστήσουμε πρόσθετα για να αυξήσουμε τις λειτουργίες τις σελίδας μας.

Υποστήριξη από το WordPress.com και το forum του.

Υποστήριξη από το WordPress.org

Θα πρέπει να φτιάξουμε λογαριασμό στο WordPress.com και να συμφωνήσουμε με τους όρους χρήσης.

Δεν χρειάζεται εγγραφή στο WordPress.org.

To WordPress είναι ένα έργο που βασίζεται στην κοινότητα και έχει αναπτυχθεί από και για ανθρώπους σαν και εσάς. Χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο συμβάλουν στο έργο αυτό και πολλές εκατομμύρια σελίδες τροφοδοτούνται από αυτό (συγκεκριμένα το 25% του ιστού). Από εταιρικές σελίδες μέχρι και προσωπικά blogs μπορεί να δημιουργηθούν με το WordPress.

Υπάρχουν δυο τρόποι να ξεκινήσουμε με το WordPress. Να βάλουμε το WordPress σε δικό μας σερβερ, ή να φιλοξενήσουμε την σελίδα μας στο  WordPress.com και να μην ασχοληθούμε καθόλου με τα τεχνικά ζητήματα.

Το να φιλοξενήσουμε το WordPress σε δικό μας σερβερ μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά απαιτεί  και κάποιες τεχνικές γνώσεις και περισσότεροι ευθηνή για εσάς τον publisher. Μπορείτε να κατεβάσετε το WordPress από την σελίδα http://wordpress.org αλλά θα πρέπει να την εγκαταστήσουμε εμείς σε έναν σερβερ για να δουλέψει. Θα πρέπει να αναζητήσουμε να βρούμε themes και πρόσθετα που θέλουμε και να τα εγκαταστήσουμε εμείς. Πολλές εταιρείες που προσφέρουν φιλοξενία προσφέρουν εγκατάσταση του WordPress με ένα κλικ.

Στο WordPress,com τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε αυτό δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε τίποτα, να πληρώσουμε για φιλοξενία, ή να διαχειριστούμε τον server. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στο να δημιουργήσουμε υπέροχο περιεχόμενο και αφήνουμε στο WordPress τα υπόλοιπα.

Το WordPress.com είναι τέλεια επιλογή για bloggers, φωτογράφους, καλλιτέχνες, και γενικά για τον καθένα. Παρέχει από μόνο του μεγάλο αριθμό από θέματα και πρόσθετα και δεν χρειάζεται να ανεβάσουμε δικά μας. Όμως άμα προτιμάμε να έχουμε πλήρη έλεγχο πάνω στον κώδικα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να φιλοξενήσουμε σε δικό μας σερβερ τ WordPress.

Το να δημοσιεύσουμε την σελίδα μας στο WordPress.com θα είναι για πάντα δωρεάν και βέβαια υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμίσετε τον λογαριασμό σας για να σας βοηθήσουν να γίνει η σελίδα σας καλύτερη. Αυτές οι αναβαθμίσεις σας βοηθούν να συνδέσετε την σελίδα σας με το δικό σας domain, να αλλάξετε την εμφάνιση της σελίδας σας, να ανεβάστε HD VIDEO και άλλα πολλά.

ο WordPress.com είναι μια εμπορική επιχείρηση που ανήκει στην Automattic, μια εταιρεία που ξεκίνησε από τον ιδρυτικό προγραμματιστή του WordPress και στελεχώθηκε από προγραμματιστές πλήρους απασχόλησης, σχεδιαστές και μηχανικούς υποστήριξης. Οι αυτοματισμοί (οι υπάλληλοι της Automattic) συνεισφέρουν τακτικά στο λογισμικό WordPress, έτσι ώστε να μπορεί να ωφεληθεί ολόκληρη η κοινότητα.

Πηγή

Author

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΨΑΛΤΑΚΗΣ

WEB DESIGNER - DEVELOPER - PROGRAMMER